Roetfilter personenwagens

Zoek onderdelen toepasbaar op uw auto

SNELSTE LEVERING

Voor 16:30 besteld, morgen bezorgd *

BREEDSTE ASSORTIMENT

Direct uit eigen voorraad geleverd

PROFESSIONELE SUPPORT

Het beste advies van onze specialisten

Geen producten gevonden voor deze selectie.

In Nederland rijden 1,1 miljoen personenauto’s en bestelauto’s op diesel. Al deze auto’s samen zouden zonder roetfilter veel fijnstof uitstoten en de lucht ernstig vervuilen. Topcats helpt daarom al jaren met het plaatsen, vervangen en onderhouden van de roetfilters van personenauto’s.

Roetfilter niet op iedere diesel personenauto

De meeste dieselauto’s zijn sinds 2006 voorzien van een roetfilter, maar niet allemaal. Door te kijken in de RDW-gegevens van uw personenwagen is dit vaak eenvoudig te achterhalen. Eventueel verwijderde roetfilters staan hierin overigens niet geregistreerd.

Werking van het roetfilter

Er zijn verschillende soorten roetfilters en katalysatoren. Bij meeste personenauto´s gaan de uitlaatgassen via de katalysator het roetfilter in. In het roetfilter blijven tot 99,9% van de schadelijke roetdeeltjes achter.

Na verloop van tijd regenereert het roetfilter automatisch, zodat deze niet snel verstopt raakt. Dit gebeurt ook wanneer u langdurig in hoge toeren rijdt; de uitlaatgassen worden dan warmer, waardoor het roet verbrandt.

Keuring van personenwagen

Bij het keuren van een personenauto mogen de emissies niet boven bepaalde waardes uitkomen. Het roetfilter moet hiervoor genoeg roetdeeltjes tegenhouden. Bij slijtage en verstoppingen kunnen roetfilters minder goed gaan werken en is het mogelijk dat de personenauto tijdens de keuring te veel roet uitstoot. In dit geval wordt uw auto afgekeurd en moet het roetfilter vervangen of gereinigd worden, voordat u weer de weg op mag.

Roetfilteronderhoud

Wanneer een roetfilter vol zit, moet u niet te lang wachten met onderhoud. Door een volle roetfilter kan het oliepeil stijgen, het brandstofverbruik toenemen en de motor uiteindelijk stuk gaan. Soms is een vol roetfilter goed te merken: er gaat een waarschuwingslampje branden op het dashboard of er komt zwarte rook uit de uitlaat. Maar het kan ook zijn dat het de bestuurder ontgaat. Het is daarom belangrijk een personenauto jaarlijks te laten onderhouden. Tijdens een grote of kleine beurt kunnen onze monteurs de tegendruk van het filter testen.

Politieke ontwikkelingen

Er zijn op dit moment bedrijven actief die roetfilters verwijderen en sjoemelen met de software van personenauto’s. Hierdoor is het voor autobezitters mogelijk om het onderhoud aan de roetfilter over te slaan en zonder roetfilter te rijden, maar de uitstoot is hierdoor vele malen schadelijker. Het verwijderen van het roetfilter is vanaf 2016 weer illegaal en de boetes zijn verhoogd; zo wil de overheid autobezitters hiervoor behoeden.

Om de uitstoot van schadelijke stoffen aan te pakken wordt de bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) van zuinige en schone auto’s steeds verder verlaagd. Daarnaast zal de motorrijtuigenbelasting voor een oude dieselauto zonder fabrieksroetfilter vanaf 2019 hoger uitvallen.