Roetfilter transport en logistiek

In de transport en logistieksector geldt een strikte Europese emissiestandaard (euronorm). Zo wil de Europese Unie de buitenlucht voor iedereen gezond houden. Nieuwe voertuigen uit deze sector mogen door deze euronorm maar een bepaalde hoeveelheid fijnstof uitstoten. Deze hoeveelheid is afhankelijk van het toegestane maximummassa van het voertuig.

Euro 6 norm

De eerste Europese emissienorm komt uit 1992. Vrachtwagens met deze norm stoten nog relatief veel schadelijke stoffen uit. Daarom is de norm ondertussen al zes keer aangescherpt. De meest recente emissienorm Euro 6 is sinds 2015 van kracht. Om aan deze norm te voldoen zijn alle nieuwe vrachtwagens, heftrucks en treinen die diesel verbruiken voorzien van efficiëntere motoren en uitgerust met een roetfilter. Deze roetfilters kunnen de uitstoot van fijnstof tot wel 99% beperken.

De hoeveelheid wegenbelasting die een ondernemer voor een vrachtwagen moet betalen, is afhankelijk van de euronorm. Hiermee wil de overheid de emissie in deze sector zo snel mogelijk omlaag brengen. De emissie van de huidige motoren bevat nog geen 10% van wat de auto’s in de jaren 90 uitstootten. De Europese Commissie werkt ook aan een nieuwe norm. Het is echter nog niet bekent wat dit voor de transportsector zal betekenen.

Roetfilter voor transport en logistiek

Voor het beperken van de uitstoot zijn er in deze sector verschillende soorten roetfilters beschikbaar. Deze roetfilters zijn echter niet allemaal geschikt voor de Euro 6-norm.

Gesloten roetfilter

De gesloten roetfilters zijn het meest toegepast op nieuwe voertuigen en worden in de fabriek gemonteerd. Bij dit soort roetfilters stromen de uitlaatgassen door een poreus keramisch filterelement, waarop de meeste roetdeeltjes blijven plakken. Dit type roetfilter is het meest efficiënt en kan tot wel 99% van de roetdeeltjes uit de uitlaatgassen filteren. De roetfilter wordt vaak in de buurt van de motor geplaatst, zodat de warmte van de motor gebruikt kan worden voor de regeneratie. Tijdens de regeneratie wordt het roet uit het filter op hoge temperatuur verbrand, zodat het roetfilter niet verstopt raakt.

Open roetfilter

Bij een open roetfilter stromen de uitlaatgassen langs een in het midden geplaatst filter bijna ongehinderd naar buiten. Deze soort filters vangen hierdoor veel minder deeltjes op dan een gesloten roetfilter, maar raken ook minder snel verstopt. Open roetfilters worden op sommige voertuigen in de fabriek geplaatst, maar zijn ook achteraf op veel dieselvoertuigen te plaatsen. De schadelijke uitstoot kan met deze filters tot 60% gereduceerd worden.

DENOX-Roetfilter met additief

De benodigde temperatuur voor het regeneratieproces (650 graden) wordt niet in elk voertuig gehaald. Daarom wordt bij een diverse vrachtwagens een additief (AdBlue) aan de uitlaatgassen toegevoegd. Deze toevoegingen bestaat uit verschillende agressieve stoffen, waardoor er ook een speciaal soort roetfilter is vereist. Dit ‘DENOX-roetfilter’ heeft een speciale harscoating en bestaat uit stevige materialen. De vloeistof vermengt voor het filter met de warme uitlaatgassen, waarna ammoniakdruppels ontstaan. Deze ammoniakdruppels zorgen ervoor dat het roetfilter ondanks de lage temperatuur toch regenereert. Met additieven kan de schadelijke uitstoot met tot 85% verminderd worden.

Opzetroetfilter

Opzetroetfilters worden regelmatig geplaatst op heftrucks en generatoren die binnen een gebouw gebruikt worden. Met een mobiele roetfilter kan 85% tot 99% van de schadelijke uitstoot afgevangen worden. Zodra het roetfilter verzadigd is, kan deze in een (meegeleverde) oven gereinigd worden.

Op heftrucks kan ook een UGET3 roetfilter geplaatst worden. Deze soort opzetroetfilter is noodzakelijk voor voertuigen die (tijdelijk) binnen rijden: zo blijft de luchtkwaliteit binnen veilig voor werknemers om in te ademen. De cartridges in deze roetfilter moeten elke 1000 gram of na 200 uur vervangen worden.

De juiste roetfilter

Er gelden strenge regels omtrent de uitstoot van fijnstof in de sector transport en logistiek. Topcats is gespecialiseerd in roetfilters en katalysatoren. Wij helpen u graag met het maken van de beste keuze voor uw bedrijf. Heeft u een roetfilter nodig voor tijdelijk of langdurig gebruik? Bel dan met 088 9494 500 of stuur een e-mail naar info@topcats.nl.